Invoering WinToets 4.0 EXP [Quadraam]

Quadraam Gelderse Scholengroep is gestart met het opleiden van Gecertificeerde WinToets Trainers. Tijdens dit scholingstraject wordt basis gelegd voor de toekomstige itembank [toetsbank] waarin in de toekomst stichtingsbreed digitale [gemetadateerde] toetsen en projecten kunnen worden gemaakt en gedeeld. Tevens loopt er een onderzoek om het geheel te koppelen aan WikiWijs.

De WinToets trainers worden niet alleen geschoold in het opzetten van WinToets trainingen op de eigen locatie, zij krijgen ook de kennis en ervaring tijdens de opleiding voor het opzetten van een gemetadateerde itembank. In een gemetadateerde itembank kunnen in de toekomst alle docenten volledig naar wens op thema, onderwerp, vaardigheid, niveau, etc. materiaal maken, zoeken, gebruiken en delen.

Hierdoor kunnen de leerlingen in de toekomst gemakkelijk hun eigen voorkennis testen met behulp van instaptoetsen en kijken of zij al genoeg kennis opgedaan hebben door het maken van diagnostisch toetsen. Doordat de toetsen volledig gemetadateerde zijn krijgen de leerlingen gelijk feedback in beeld over de opgedane kennis en vaardigheden. Zo kan iedere leerling zichzelf via het Internet  hiervan bedienen.

Door dit systeem in de toekomst te koppelen aan e-learning [TeleTop] kunnen er door de leerlingen individuele leerwegen gevolgd en afgesloten gaan worden.

De docenten krijgen door zo’n geautomatiseerd systeem tevens inzicht in de kwaliteit van toetsen en toetsvragen waardoor toetsen nog beter afgestemd kunnen worden op niveau. Daarnaast kunnen leerlingen en klassen, teams, locaties en scholen met elkaar vergeleken en geanalyseerd worden met elkaar.

Een groot voordeel van digitaal toetsen is dat het merendeel van de toetsvragen door de computer worden nagekeken waardoor er tijd vrijkomt die weer aan de leerling ten goede komt.

Voor alle docenten staat in een 3-fasenmodel vast welke vaardigheden zij aan het einde van dit traject moeten hebben rond het kunnen werken digitale toetsen. De doelen liggen ook vast in een POP en komen terug in het functioneringsgesprek. Hiermee wordt voorkomen dat scholing een vrijblijvend karakter krijgt. Digitaal toetsen staat wonderbaarlijke genoeg, op de meeste scholen nog in de kinderschoenen. Zonder visie een paar middagen bij elkaar gaan zitten heeft vaak weinig zin. Stichtingsbreed is daarom digitaal toetsen als één van de ict-speerpunten voor de toekomst omschreven. Het gehele traject wordt begeleid vanuit de gezamenlijke Teletop-omgeving EduQuat. Hierin vinden docenten alle informatie rond het scholingstraject, maar hierin zullen ook alle diagnostische en oefentoetsen als SCORM-package worden opgenomen.  Voor Teletop geldt voor alle docenten een vergelijkbaar traject, waarbij ook weer nauwkeurig is omschreven wat men na afloop moet kennen en kunnen.

Het gecertificeerde traject bestaat uit vier bijeenkomsten, een uitgebreide reeks van uit te voeren opdrachten en wordt afgesloten met een train-de-traineronderdeel. Uiteindelijk is het de bedoeling om Quadraambreed te gaan bouwen aan WinToets-itembanken. De keuze voor het wintoetsformaat sluit aan bij landelijke ontwikkelingen [WikiWijs].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s