Stercollecties | VO-content

Stercollecties bevatten samenhangend leermateriaal voor een vak, voor een schooljaar. We spreken over een jaarprogramma ofwel een leerlijn voor een jaar als er sprake is van inhoudelijke en didactische samenhang.

Scholen kunnen met ingang van 1 augustus 2012 beschikken over 30 stercollecties. Bekijk het overzichtsfiguur van de stercollecties. Door op de afbeeldingen hieronder te klikken, kunt u het reeds aanwezige leermateriaal bekijken.

Nederlands

vmbo b/kgt, leerjaar 1 & 2
havo/vwo, leerjaar 1 & 2

Wiskunde

vmbo-b, leerjaar 1 & 2
vmbo-kgt, leerjaar 1 & 2

Wiskunde

havo/vwo, leerjaar 1
havo, vwo  leerjaar 2

Rekenen

vmbo, havo, vwo
leerjaar 1 & 2

Engels

vmbo-b, leerjaar 1 & 2
vmbo-kgt, leerjaar 1 & 2

Biologie

vmbo-b, leerjaar 1 & 2
vmbo-kgt, leerjaar 1 & 2

Biologie

havo, leerjaar 4 & 5
vwo, leerjaar 4, 5 & 6

Mens en maatschappij

brede onderbouw
vmbo, havo, vwo

Zorg & welzijn

vmbo, leerjaar 3 & 4

Examentraining

vmbo-b, vmbo k-g-t
havo & vwo

De aanbieders van de stercollecties en stichting VO-content vinden reflecties van docenten op het materiaal van groot belang om de stercollecties te kunnen optimaliseren.

Eigenschappen

  • Een stercollectie is geordend op een manier die te vergelijken is met de hoofdstukkenindeling in werk- en leerboeken. Er is sprake van een leerlijn, oftewel een beredeneerde opbouw van tussendoelen en inhouden, leidend naar een einddoel.
  • Een aantal stercollecties is niet alleen werkboekvervangend, maar ook leerboekvervangend.
  • Stercollecties voldoen aan kwaliteitseisen die in samenwerking met SLO zijn ontwikkeld. Ze hebben betrekking op vindbaarheid, gebruikersgemak, didactische samenhang en inhoudelijke correctheid.
  • Zowel de stercollecties als de opbouw van de leerlijnen zijn vindbaar in Wikiwijs. Op stercollecties is een cc-by of cc-by-sa licentie van toepassing. In de licentievoorwaarden is beschreven onder welke condities scholen de collectie rearrangeerbaar mogen gebruiken.
  • Gebruikers kunnen om meerdere redenen besluiten om de opbouw van de leerlijn en de inhoud van de stercollectie te wijzigen. Mogelijke motieven: leerachterstanden, niveauverschillen, afstemming tussen vakken, determinatiemomenten.
  • Onderdelen van een stercollectie kunnen in het geheel worden uitgewisseld tegen ander (open of gesloten) materiaal. Rearrangeerbaarheid van bestaand materiaal is afhankelijk van de ontstaansprocedure en kan per stercollectie verschillen.
  • Stercollecties bieden een variatie aan gebruiksmogelijkheden (waaronder digitaal en/of foliogebruik), vormen van interactief gebruik en multimediale toepassingen.
  • Onderdelen van stercollecties worden ontsloten via hyperlinks of zijn te downloaden en daarna te importeren in de eigen elektronische leeromgeving van de school.
  • Stercollecties zijn voorzien van een docentenhandleiding. Onderhoud en actualisatie van stercollecties vinden onder andere op basis van gebruikersreflecties voortdurend plaats.
  • Een stercollectie is voorzien van het VO-content stercollectiekeurmerk.

Een stercollectie bevat samenhangend leermateriaal voor een vak, voor een schooljaar. We spreken over een jaarprogramma ofwel een leerlijn voor een jaar als er sprake is van inhoudelijke en didactische samenhang. VO-content materiaal dat niet in een leerlijn is geplaatst heeft de steraanduiding niet.
Bron: Stercollecties | VO-content

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s